In 1974, op mijn dertiende jaar kreeg ik, Angela, diabetes.
Ik werd tien dagen opgenomen in het ziekenhuis.
Ik leerde binnen tien dagen zelf insuline te spuiten
en moest het doen met een streng dieet.
Sinds die tijd let ik op
de hoeveelheid koolhydraten die ik eet,
de tijd waarop ik eet
en de energie die ik verbruik.
In de afgelopen 48 jaren deed ik een schat aan ervaring op
wat betreft het omgaan met diabetes.
De eerste jaren stond de brievenweegschaal op tafel om alles nauwkeurig af te wegen.
Na een tijdje wist ik dat 100 gram aardappelen, een boterham of een appel
allemaal ongeveer 15 koolhydraten bevatten.
En zo speel ik dagelijks met hoeveelheden koolhydraten, insuline en energie.
Als ik mij niet goed voel is mijn bloedsuiker te laag of te hoog.
Gedurende mijn leven is diabetes een bepalende factor.
Ik houd er immers altijd rekening mee.
Soms is diabetes allesbepalend
bijvoorbeeld als mijn bloedsuiker te laag is.
Diabetes bréngt mij ook dingen.
Als je daarover meer wilt weten,
lees dan de blog "Diabeter"
waarin ik onderzoek hoe ik
zo gezond mogelijk kan omgaan
met de diabetes
die ik HEB.
Wil je samen met mij eens onderzoeken
hoe je jouw bloedsuikerwaarden beter in balans kunt krijgen?
Bel me dan op of mail,
dan maken we een afspraak om ervaringen uit te wisselen.