In 1974, op mijn dertiende jaar kreeg ik, Angela, diabetes.
Ik werd tien dagen opgenomen in het ziekenhuis.
Ik leerde binnen tien dagen zelf insuline te spuiten
en moest het doen met een streng dieet.

Sinds die tijd let ik op
de hoeveelheid koolhydraten die ik eet,
de tijd waarop ik eet
en de energie die ik verbruik.
In de afgelopen 50 jaren deed ik een schat aan ervaring op
wat betreft het omgaan met diabetes.

De eerste jaren stond de brievenweegschaal op tafel om alles nauwkeurig af te wegen.
Na een tijdje wist ik dat 100 gram aardappelen, een boterham of een appel
allemaal ongeveer 15 koolhydraten bevatten.

En zo speel ik dagelijks met hoeveelheden koolhydraten, insuline en energie.
Als ik mij niet goed voel is mijn bloedsuiker te laag of te hoog.

Gedurende mijn leven is diabetes een bepalende factor.
Ik houd er immers altijd rekening mee.
Diabetes is allesbepalend.